Kamu Kurumlarına Düzenlenen e-Faturalar Hakkında Duyuru Bilindiği gibi Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi (BKMYBS) kapsamında genel…

 

 

Kamu Kurumlarına Düzenlenen e-Faturalar Hakkında Duyuru

 

Kamu Kurumlarına Düzenlenen e-Faturalar Hakkında Duyuru

Bilindiği gibi Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi (BKMYBS) kapsamında genel bütçeli kamu idareleri belli bir oranda e-Fatura uygulamasına alınmıştır. Diğer taraftan geriye kalan genel bütçeli kamu idareleri ve özel bütçeli kamu idareleri ile düzenleyici ve denetleyici kurumların kapsama alınması çalışmaları devam etmektedir.

BKMYBS kapsamında kamu idarelerine bağlı her bir harcama birimi adına mükellefiyet oluşturmayan potansiyel vergi kimlik numaraları (VKN) alınmış olup hali hazırda ödeme işlemleri söz konusu VKN’ler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Ancak genel bütçeli idarelerin vergi kanunları açısından herhangi bir mükellefiyetleri olmamakla birlikte, genel bütçe kapsamı dışında kalan idarelerin vergi mükellefiyetleri de bulunmaktadır.

Bununla birlikte, genel bütçe kapsamı dışında kalan idarelerin e-Fatura uygulaması kapsamına mevcut potansiyel VKN bilgisi ile alınması halinde, ilgili idarelerin vergi mükellefiyetleri harcama birimi bazına dönüşeceğinden, bu husus harcama birimleri adına ek iş yükü ve mali sorumluluk doğurmasına, kamu idaresi bazlı hesap verilebilirlilik ilkesine uygun olmayacak bir fiili durumun oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenlerden dolayı, söz konusu idareler için e-Fatura uygulamasında ikinci bir VKN alanının kullanılması ihtiyacı doğmuş ve gerekli sistemsel geliştirmeler yapılmıştır.

Bu kapsamda, 19.03.2021 tarihine kadar özel entegratör ve entegratör firmaların kendi bilişim sistemlerinde gerekli geliştirmeleri yapması gerekmekte olup, bu kapsamda “Kamu Harcama Süreçlerinde UBL-TR e-Fatura Uygulaması” teknik kılavuzunda güncelleme yapılmıştır.

Söz konusu Kılavuza https://ebelge.gib.gov.tr/efaturamevzuat.html adresinden ulaşılabilmekte olup belirtilen tarihte mükelleflerin sorun yaşamaması için gerekli güncellemelerin zamanında yapılması kritik öneme haizdir.

Duyurulur.

Kaynak: GİB